17 MRT '23 - 20:00-22:30

SPRINGTIJ ’23

SPRINGTIJ ’23

Tickets

MRT VR 17
Standaard ticket € 12,50
Haarlem Pas € 8,00
Jong <25jr € 8,00
KOOP TICKETS

MUZIEK

Een avond van uitersten. Muziek golvend tussen de hoogste vloed en de laagste eb. De duisternis van de winter achterlatend en de prikkels van het voorjaar (spring) toelatend. Een nieuw begin, een nieuw geluid, nieuwe avonturen tegemoet.

20:00 Honingbeer
20:30 Marianna Maruyama & Hessel Veldman
21:00 Holophrase
21:30 Suzana Lașcu
22:15 Gorgonzola Legs

HONINGBEER
Marthe Lasthuis is violiste en actief in de nieuwe muziek. Zij maakt haar eigen werk onder de naam Honingbeer. Als violiste nam Marthe na een succesvolle klassieke conservatorium-studie een ander pad, waarmee ze tussen muziekstromingen in kleurt en de grenzen van haar strijkinstrument verlegt. Als Honingbeer combineert zij viool met electronica. Ze maakt dromerige klankschetsen en neemt je mee in de herontdekking van haar viool. Haar muziek wil eerlijk zijn en vol zoete melancholie. Honingbeer wordt geïnspireerd door wat raakt en is een intieme ode aan de natuur. De muziek is (post)minimal en neoklassiek. Een soort ambient met in de verte een vleugje pop.

Marthe Lasthuis-1

MARIANNA MARUYAMA & HESSEL VELDMAN
Marianna Maruyama is een schrijfster en performer uit Den Haag. Haar werk heeft ze gepresenteerd in het Stedelijk Museum Amsterdam, Documenta14 Parliament of Bodies in Kassel, het Joods Historisch Museum in Amsterdam, Manifesta 11 in Zurich, het Centraal Museum in Utrecht, tijdens het IMPAKT festival in Utrecht en tijdens CAC in Vilnius, Litouwen. En sinds 2016 is Marianna actief als ‘artist-researcher’ bij De Sedje Hémon Stichting in Den Haag. Samen met Hessel Veldman verzorgt Marianna een impro sound-poetry set tijdens Springtij.

HOLOPHRASE
Als Holophrase creëert Ruth Clemens lagen drone en ambient met enkel een saxofoon en een paar effecten, die je meevoeren in haar bijzondere geluidswereld. Haar live geïmproviseerde klankwereld verrijkt ze met Engelse tekstfragmenten. Fragmenten, die ze opgraaft uit haar van oorsprong noord Engelse geboortegrond en haar wereld als docent en onderzoeker moderne letterkunde en filosofie. Tevens is ze ook lid van de Utrechtse garage/surf-band Evy & the Assholes.

Ruth-Clemens

SUZANA LASCU
Het werk van Suzana Lașcu is verweven met verschillende genres. Van jazz tot experimenteel, zowel op het gebied van akoestische als elektronische muziek. Als improvisator en componist probeert ze de politieke en culturele realiteit te adresseren, ondanks het feit dat ze neigt naar het creëren van haar eigen klankwereld. Ze is ingewijd in de interdisciplinaire “performance art”  en is nieuwsgierig dit proces te verdiepen door middel van samenwerking en onderzoek.

suzana-lascu-679x1024

GORGONZOLA LEGS
In de hoogtijdagen van de zelftape-cultuur en industriële noise ontstond in 1984 het IJmuidense experimentele muziek collectief Gorgonzola Legs. Kernleden Hessel Veldman, Jos van Duijne, Herman te Loo en Gert-Jan Prins namen een aantal cassettes op die uitkwamen via het Exart-label.

Live was het kwartet, soms met gastmusici ondergronds  te vinden in het toenmalige krakerscircuit.

Daarnaast kwamen ze terecht op gerenommeerde podia als het Patronaat, het Stedelijk Museum en het Bimhuis. In 1988 verscheen de cd Piscatorial Debris, met de Japanse gastvocalist Masaki Oishi. Het album werd goed ontvangen in de internationale pers. Vanaf de jaren 90 brak voor de band een lange radiostilte aan.

Een zomerse ontmoeting  In 2022 bleek het begin van een geïnspireerde doorstart, een nieuwe fase in de geschiedenis van Gorgonzola Legs: industrial-noise-punk-psychedelics; gruizige soundscapes met vervreemdende lyriek; vrije improvisatie; de erfenis van de dreigende machine- en performancekunst van de jaren 80 in het heden geplaatst.

Hessel Veldman (gitaar, effecten, synthesizers, elektronica),
Jos van Duijne (gitaar, effecten),
Herman te Loo (saxofoons, basklarinet, stem),
Gert-Jan Prins (slagwerk, elektronica).

Gorgonzola legs

Tickets

Mar 17
Standaard ticket € 12,50
Haarlem Pas € 8,00
Jong <25jr € 8,00
KOOP TICKETS

Muziek