03 MEI '24 - 20:00
Two Hearts Bleeding speelt: de Found Photography Song Cycle
Op 3 mei a.s. presenteert het Haarlemse duo Two Hearts Bleeding de in 2023 uitgebrachte Found Photography Song Cycle. In deze liederencyclus en muziekvoorstelling draait het om vijftien zogenaamde ‘gevonden foto’s’. Oude, vooroorlogse foto’s die zijn gevonden in de bak kiekjes van een antiekwinkeltje in Utrecht en die achtereenvolgens fascinerend, grappig, absurd, tragisch, mooi en fraai mislukt waren en waarover de tijd een patina van melancholie heeft gelegd. Liedschrijver Robert Gillesse besefte dat elk van deze foto’s een verhaal, of beter, een song in zich verborgen had. Dat idee is waar het in de liederencyclus en deze uitvoering om draait: het verhaal achter deze bijzondere foto’s. En uiteindelijk ook de vraag of dat verhaal wel echt kan worden gekend.
Uitvoerenden
Two Hearts Bleeding: Robert Gillesse (gitaar en zang), Marc Holtman (accordeon, synthesizers, soundscapes)
Gastmuzikanten: Joost Verhagen, Len&Mar
Uitgebreide beschrijving
In de uitvoering van de Found Photography Song Cycle op 3 mei staan de 15 gekozen foto’s en bijbehorende songs centraal. De cyclus wordt integraal en in de oorspronkelijke volgorde uitgevoerd. Two Hearts Bleeding wordt voor deze gelegenheid aangevuld met enkele gastmuzikanten.
De cyclus start met The Crow/De kraai. Dit is tevens het eerste nummer dat geschreven werd. Het nummer bevat een beginselverklaring: “Ik had eens een kraai die mijn naam zeggen kon. Dit was het begin voor het aanblazen en tot leven wekken van de songs die volgen.
De songs volgen daarbij min of meer de logische volgorde van creatie. Ze doorlopen muzikaal, in beeld en tekstueel verschillende stemmingen: tragisch, triest, berustend, lief, lachwekkend, opwindend en absurd. Soms volgen de verhalen nauwgezet het getoonde, of zelfs letterlijk wat erachter op de foto is geschreven. Zoals bij het nummer Your Niece Mildred, waarop de ontroerende boodschap die door een onbekend iemand achter op de foto is gezet de letterlijke tekst van de song geworden is. In andere gevallen is er meer fantasie gebruikt en zijn de situaties en personages vrij geïnspireerd door het beeld.
Wat alle vijftien foto’s en nummers verbindt is dat zelfs de meest vrolijk stemmende foto’s en songs een patina van melancholie geeft: het gegeven van een voorgoed voltooid verleden tijd. Hoogstwaarschijnlijk is iedereen die op de foto’s staat en iedereen die de foto’s heeft genomen er niet meer. In alle nummers keert dat gegeven op een of andere manier terug.
De cyclus sluit af met The Photo That Won’t Give Away Its Secrets . Het is een song over een foto die veel te raden over laat en daarmee eigenlijk uitdrukt wat ook geldt voor de rest van de foto’s: hoeveel verhalen we er ook hebben bij bedacht, uiteindelijk is het echte verhaal achter deze foto’s een geheim dat door niemand kan worden gekend. In die zin is dit lied een ironisch commentaar op al de voorafgaande nummers.
UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!
LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen via de homepage van de website of ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze als podcast terug te zien.