26 MRT '24 - 20:00
Mijn vader, Nour en ik
Wat betekent het om gevlucht te zijn en te leven met de gevolgen daarvan?
Filmvertoning en nagesprek
Twintig jaar geleden ontvluchtte filmmaker Wiam Al-Zabari met zijn moeder, broer en zus Bagdad om zich in Utrecht te vestigen. Sindsdien is er niet meer over gesproken. Nu Wiam zelf vader is, wordt hij geconfronteerd met zijn verleden in Irak. Waarom zijn ze eigenlijk gevlucht uit Irak? Wat voor impact heeft deze vlucht gehad op zijn verdere leven? In de documentaire Mijn vader, Nour en ik doorbreekt Wiam de stilte en gaat hij in gesprek met zijn familie.
Tijdens het nagesprek verkennen we de thema’s uit de film. Hoe is het om te vluchten en wat zijn de blijvende gevolgen? Wat geven we door aan de volgende generatie en wat niet?
De gesprekken vinden plaats in kleinere groepen en worden begeleid door een gespreksleider. Op de avond wordt Nederlands gesproken.
WIAM AL-ZABARI
Op zijn 13e vluchtte Wiam (1982) weg uit zijn geboorteland Irak. In Nederland ontwikkelde hij een liefde voor dans. Door te dansen voelde Wiam zich vrij en het gaf hem een plaats in de Nederlandse samenleving. Hij besloot dansvideoclips te maken en ontdekte hierdoor zijn tweede liefde; films maken. Wiam studeerde in 2008 af aan de HKU (The Utrecht School of the Arts) als fictieregisseur. Eerder maakte hij de fictiefilms Sophie (2010), Broken Promise (2010), Arezo (2014) en de dansfilm Vlucht (2018). Mijn vader, Nour en ik is zijn eerste documentaire. In zijn dagelijks leven is Wiam regisseur, docent op de HKU en vader van Nour, Afa en Raan. Hier is Wiam terug te zien en hier te horen over de film.
LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.
UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!