25 JUN '24 - 20:00

Mark Lotz – Freshta

Mark Lotz – Freshta

Tickets

JUN DI 25
Standaard 12,50
Jong <25 8
Haarlem Pas 8
KOOP TICKETS

MUZIEK

Muziek opgedragen aan de nagedachtenis van de Afghaanse activiste Freshta Kohistani in een bijna klassieke kamermuzieksetting. 

Unieke gelegenheid om dit ensemble met een droombezetting van Europese topmusici  in Haarlem te zien!

Mark Lotz is een improvisator en componist met een haast ontembare drive die altijd weer met verassend urgente muziek van wereldklasse komt. Zeker sinds Corona hebben de activiteiten van Lotz steeds vaker een sterke maatschappelijke focus. Vanavond een concert met zijn nieuwe ensemble Freshta en gelijknamige CD, dat Lotz’ opdraagt aan de vrouwenrechten activiste Freshta Kohistani uit Afghanistan. Lotz komt hiervoor met een droom bezetting van Europese modernisten in een haast kamermuziek bezetting. Verwacht mystieke muziek met een duistere elektronische laag. 

Bezetting:
Claudio Puntin (Zwitserland) klarinetten
Jörg Brinkmann (Duitsland) cello
Jeroen van Vliet (Nederland) piano
Dirk-Peter Kölsch (Duitsland) slagwerk
Mark Lotz (Duitsland) fluiten en bansuri

Info en muziek:

Niet voor niets benoemde de Canadese criticus Raul da Gamma (All About Jazz) Lotz als : “Prince Of Darkness. Lotz is het soort artiest dat altijd in dienst lijkt te staan van zijn kunst, wat wil zeggen dat hij de aandacht vestigt op de muziek en zijn genialiteit gebruikt om de muziek te laten oplichten in het donker.”

Fluitfenomeen Lotz beweegt zich op het snijvlak van jazz en hedendaagse muziek. Met een onconventionele performance, virtuositeit en grote verbeeldingskracht creëert hij een overweldigende visie op muziek en zijn instrumenten. Zijn releases worden daarom door de internationale pers en radio in superlatieven ontvangen en gepresenteerd als ‘Best Of’, ‘Top List’, ‘Featured Release’, ‘Editor’s Picks’. Zijn Freshta ensemble is een brandnieuw ensemble en de uitlaatklep voor zijn composities en improvisaties in een bijna klassiek geïnstrumenteerde setting. Hier vind je vijf modernisten op de top van hun kunnen in een uitgelezen balans tussen traditie en experiment, jazz en hedendaagse stilistiek. Zij nemen de luisteraar mee in een magisch universum van serene klanken. Verrassend, bizar maar ondanks alle urgentie verrassend toegankelijke muziek.

Pers over Mark Lotz Meets Don Byron, UJazz Festival, december 2012:

(Draai om je Oren) “Vijf vrije geesten in een spannende ontmoeting. Verrassend, meeslepend, visionair.“
Volkskrant NL

“Het meest indrukwekkende concert van het Festival. De creatieve en intense interpretaties van de composities was adembenemend mooi.“
Draai om je oren, NL

“Ongekend fenomeen in de Nederlandse impro-scene”. 
T.Basanta, Jazz/WRUV, USA

“Duits-Nederlands genie en fluitmeester”.
Jazz, Portugal

“Geluidsarchitect van een ander soort!”
Kuub, NL

“Creatief wonder en fluitfenomeen“
Longplay, Polen) “Onbeperkte verbeeldingskracht en visionaire fantasie.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

Tickets

Jun 25
Standaard 12,50
Jong <25 8
Haarlem Pas 8
KOOP TICKETS

Muziek