10 OKT '23 - 20:00

Documentaire en nagesprek NOS TA KÒRSOU / WIJ ZIJN CURÇAO

Documentaire en nagesprek NOS TA KÒRSOU / WIJ ZIJN CURÇAO

Tickets

OKT DI 10
Standaard 5
Jong <25 jaar 3
Haarlem Pas 3
KOOP TICKETS

DOCU

De kunst van Verandering van Alexandra Jansse

In het kader van de Black Achievement Month

NOS TA KÒRSOU / WIJ ZIJN CURÇAO, van Alexandra Jansse is een documentaire voor een breed Nederlands en Antilliaans publiek over een 6-tal Curaçaose kunstenaars/creatieve ondernemers die met hun passie voor kunst en cultuur op eigenzinnige wijze bijdragen aan de versterking van de Curaçaose identiteit en gemeenschap. Door hun verbeeldingskracht leggen ze de basis voor innovatie, (her)ontdekking en verandering. De avond wordt gemodereerd door Lucia Martis. Na afloop is er een Q&A met de maakster Alexandra Jansse.

Lucia Martis is oprichter stichting ProFor, hulporganisatie voor Antillianen, Arubanen en Spaanstaligen in Amsterdam Zuid-Oost.

Kunst en ondernemerschap leiden tot bijzondere resultaten op Curaçao. Zes cultuuraanjagers laten zich op de vingers kijken en vertellen hun verhaal.
Een levendig portret van hoe een moedige artistieke en ondernemende voorhoede kleur en economische kansen brengt in grote delen van verpauperde (historische) wijken van Curaçao. 

Met veerkracht pakken ze prangende maatschappelijke uitdagingen aan door middel van hun kunst- en educatieve projecten, sociaal activisme, evenementen en installaties. 
Daarbij gaan ze de dialoog aan met de bewoners, communiceren met de ruimte om hen heen, en verdedigen die tegen verval, onveiligheid en rommel op straat.
Op het kruispunt van verleden, heden en toekomst, werken ze samen met de gemeenschap om eigenwaarde, culturele trots, historisch- en milieubewustzijn, zelfredzaamheid en sociaaleconomische emancipatie te bevorderen.

Met het creëren van nieuw ‘identiteitsbepalend cultureel erfgoed’ en ‘platforms’ roepen ze reacties en dialoog op over de waarden die ze willen overdragen om de lokale gemeenschap en toekomstige generaties, te inspireren en te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Bij een grote crisis zoals die er door covid op het eiland Curaçao is ontstaan, waarbij de eigenwaarde van velen in het geding is, leek het me relevant de focus te leggen op díe hedendaagse kunst- en cultuuraanjagers die met hun werken of die nu materieel (bijvoorbeeld beelden, muurschilderingen), of immaterieel zijn (bijvoorbeeld vertelde verhalen, mythes, rituelen), de overdracht en (co)creatie van een ‘cultureel erfgoed’* tot hun levenswerk maken.

*De overdracht van cultureel erfgoed wordt van belang geacht omdat het huidige generaties wortelt in hun samenleving, een beeld geeft van het verleden, maar ook bijdraagt aan vernieuwing en transformatie, en gevoel van ‘eigenwaarde’ kan versterken of (terug)geven en daarmee een start kan zijn voor het bevorderen van autonomie in de breedste zin.

De kunstenaars/creatieve ondernemers in de film hebben in het verleden al opzienbarende buitenkunstwerken, publieke performances en (community)projecten in het publieke domein op Curaçao gecreëerd en hebben de kennis en expertise om mensen en organisaties op educatief, cultureel en sociaal gebied, uit te dagen om met minimale middelen voorbij het bestaande te denken.

De context van de te maken documentaire: Crisis op Curacao
Het COVID-19 virus, de vastlopende Toeristische sector, de wereldwijde ‘Black Lives Matter” beweging en de politieke onzekerheid binnen het Koninkrijk maken dat Curaçao hard geraakt wordt en vele Curaçaoënaars en hun landgenoten in Nederland zoekende zijn naar houvast. Daar komt nog bij dat de traditionele steunpilaren van de Curaçaose economie, de “Isla” (de olieraffinaderij) en de internationale financiële sector al jaren niet meer de leidende pijlers van de economie zijn. Noodgedwongen vinden er pijnlijke bezuinigingen en veranderingen plaats op vele gebieden en helaas ook in de cultuur educatieve sector.

Zeker nu er noodgedwongen deze heftige kortingen ook doorgevoerd worden in de sectoren onderwijs & cultuur is het essentieel om culturele initiatieven die van het grootste belang zijn voor het sociaal welzijn van de samenleving ‘in the spotlight’ te zetten, te ondersteunen en de actieve deelname van organisaties en burgers in de culturele en artistieke sector te bevorderen. Drempels te verlagen en onze fantasie en creativiteit te blijven stimuleren, te ontwikkelen want die is hard nodig in deze tijd in deze samenleving.

We kijken naar de persoonlijke motivatie en werken van de kunstenaars/ondernemers en volgen ze tijdens de corona crisis. Het vinden van betekenis en een doel in tegenspoed is immers de sleutel om jezelf en anderen door de crisis te leiden:
⦁ Lukt het hen om van de nood een deugd te maken?
⦁ Wat maken/doen ze nu er wereldwijd fundamentele vragen opkomen over de duurzaamheid van ons sociaaleconomisch systeem en de leefbaarheid van onze planeet in de toekomst?
⦁ Moedigen ze ons aan bewuster te worden van onze identiteit en capaciteiten en te denken in termen van (alternatieve) handelings-perspectieven en/of samenwerkingsvormen?
⦁ Zijn zij in staat om met hun werk nieuwe vormen van intimiteit en ontmoeting concreet in praktijk te brengen binnen het publieke domein om zo samen te bouwen aan een leefbaarder, veerkrachtiger en duurzamer toekomst?

Allemaal vragen die in de documentaire beantwoord worden.

Motivatie onderwerp, relevantie en urgentie
Curaçao is het cultuurgebied waar ik als Shell kind een deel van mijn Middelbare schooltijd woonde. In 2010 kwam ik uit met de NTR documentaire ”Het Nieuwe Gezicht van Willemstad, Curaçao”, een film waarin Willemstad als Unesco Wereld Erfgoedstad wordt belicht.
Voor meer informatie over mij verwijs ik naar deze websites:
Xela Films
LinkedIn Alexandra Jansse

De bestaansonzekerheid van Curaçaose culturele ondernemers en kunstenaars in crisistijd, de urgentie van aanhoudende investeringen en goed opdrachtgeverschap en manieren om zelf bij te dragen aan het voortbestaan van een gezond cultuurveld zijn mijn redenen om deze film te willen maken.
Mijn motto hierbij is: “Alles wat je aandacht geeft, groeit”.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

Tickets

Oct 10
Standaard 5
Jong <25 jaar 3
Haarlem Pas 3
KOOP TICKETS

Docu