24 APR '23 - 20:00-22:00

BAARSBUISDEMAN

BAARSBUISDEMAN

Tickets

APR MA 24
Standaard ticket € 12,50
Haarlem Pas € 8,00
Jong <25jr € 8,00
KOOP TICKETS

MUZIEK

BAARSBUISDEMAN

Ab Baars – tenorsaxofoon, klarinet, shakuhachi
Joost Buis – trombone
Berlinde Deman – tuba, serpent

De combinatie van drie blaasinstrumenten suggereert de feestelijke staccato energie van een fanfare, de stomende frontlinie van een New Orleans jazzensemble of misschien gewoon drie mensen die ademloos wachten op een ritmesectie. Dit trio is wat anders. BaarsBuisDeman is niets minder dan een heus droomensemble met een schier eindeloos kleurenbereik, van het laagste van de tuba tot het hoogste van de shakuhacki en zowat alles (of toch veel) ertussen.

Het trio speelt composities van Ab Baars – grillig, lyrisch, gek en eigenzinnig – maar ook spontane, open improvisaties. Het resultaat is een ontwrichte kamerjazz die zich wentelt in vrijheid en spontaniteit, maar nooit zwaar op de hand is en het voorspelbare ontwijkt. In plaats daarvan lijkt het wel een humoristische dans vol elegantie en plotse schijnbewegingen, met nu en dan hints naar de jazztraditie en de spirit van de heruitvinding die erdoor loopt in al z’n koppige betrouwbaarheid.

Over de muzikanten:
Bovenop zijn lidmaatschap bij langlopende ensembles als het ICP Orchestra, zijn eigen trio en een duo met componiste/altvioliste Ig Henneman, blijft Ab Baars voortdurend nieuwe, kleine initiatieven ontwikkelen. Hij heeft al een hele tijd een ongewoon sterke muzikale verwantschap met trombonist Joost Buis, die begon bij Kinda Dukish, een Ellingtonproject van het Ab Baars Trio in 2005. De twee spelen, wanneer ze kunnen, als een bijzonder duo. In 2020 brachten ze Moods For Roswell uit, een album met geïnspireerde Ellington/Strayhorn-bewerkingen dat opgedragen was aan meestertrombonist Roswell Rudd.

Dat duo is nu uitgezet tot een trio met de toevoeging van Belgische tubiste Berlinde Deman. Zij is vooral bekend van het geweldige orkest Flat Earth Society, maar maakte onlangs ook indruk via het ‘Secular Palms’-project van de Amerikaanse trompettist Dave Douglas. Daar kon je haar ook horen op serpent, een middeleeuwse voorloper van de tuba. Nu zorgt ze op beide instrumenten voor een prachtige toevoeging aan het kleurenpalet van Baars’ composities.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal 
en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

 

UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

QoS logo

Tickets

Apr 24
Standaard ticket € 12,50
Haarlem Pas € 8,00
Jong <25jr € 8,00
KOOP TICKETS

Muziek