11 JUN '24 - 20:00 - 21:30

VPRO TEGENLICHT MEET UP ‘NAOMI KLEIN EN DE RUK NAAR RECHTS’

VPRO TEGENLICHT MEET UP ‘NAOMI KLEIN EN DE RUK NAAR RECHTS’

Tickets

JUN DI 11
Gratis reservering 0
KOOP TICKETS

DEBAT

In haar boek ‘Dubbelganger’  onderzoekt de bekende schrijfster Naomi Klein (‘No logo’, ‘De shock doctrine’) hoe mensen in de ban raken van radicaal- rechtse complottheorieën en populisten en wat ‘links’ kan doen om dit te voorkomen. Ze komt tot de conclusie dat complotdenkers vaak ongelijk hebben over de feiten maar niet over hun vermoedens en emoties. Het gevoel dat ze worden uitgebuit door schimmige machthebbers en dat hun persoonlijke gegevens worden afgetapt klopt vaak wel maar ze zoeken de schuldigen dikwijls in de verkeerde hoek. In plaats van zich tegen het (doorgeschoten) neoliberalisme en kapitalisme te richten, reageren dit soort bewegingen hun woede af op zondebokken zoals bijv. mensen van kleur of Joden. Daarbij komt dat radicaal rechts nog wel gelooft in systeemverandering. Die ambitie zijn velen aan de linkerkant kwijtgeraakt. Naomi Klein waarschuwt dat het wij/zij-denken niet werkt en zij roept op tot het smeden van coalities en tot het overgaan van solidaire actie.

We gaan deze avond in gesprek met de volgende sprekers:

Jelle van Buuren is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Leiden. Hij onderzoekt o.a. complottheorieën, extreemrechts, nieuwe protestbewegingen en anti-institutionele bewegingen.
Mea Dols de Jong is actrice, filmmaakster en regisseur van de VPRO Tegenlicht-aflevering ‘Naomi Klein en de ruk naar rechts’
Yasmin Ait Abderrahman is Voorzitter van FNV Young & United en lid van de Sociaal-Economische Raad SER)

Gespreksleider van deze avond is:

Stan Katee, Directeur-generaal Werk bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze ook als podcast terug te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en Youtube.

Tickets

Jun 11
Gratis reservering 0
KOOP TICKETS

Debat