30 JAN '25 - 20:00-22:00u

Vertoning documentaire ‘Nazaten’ met inleiding en nagesprek

Vertoning documentaire ‘Nazaten’ met inleiding en nagesprek

Tickets

JAN DO 30
Gratis reservering €0,00
KOOP TICKETS

DOCU

Op donderdag 30 januari nodigen we je van harte uit voor een inspirerende filmavond in De Pletterij. De avond begint met een plengoffer en een inleiding verzorgt door Mariska de Jong, waarna we samen kijken naar de laatste documentaire van Frans Bromet, ‘Nazaten’. Daarna gaan we in gesprek met de documentairemaker Frans Bromet en Mariska de Jong om het verhaal van de Marrons verder uit te diepen.

Inloop
19.30 Welkom met een drankje en een lekkernij.

Kaarsenritueel
20.00 Uitgevoerd door Mariska de Jong.

20.05 vertoning docu

21.00 korte pauze

21.10 Inleiding
André Noeki Mosis verzorgt de inleiding en deelt zijn perspectief op de documentaire en het verhaal van de Marrons.

21.20 Nagesprek
Onder leiding van Gin Sanches gaan documentairemaker Frans Bromet, André Noeki Mosis en Mariska de Jong met elkaar én het publiek in gesprek om het verhaal van de Marrons verder uit te diepen.

21.50 Einde.

Over de film ‘Nazaten’:

De familienaam Bromet is een begrip in Suriname. Velen kennen de naam van de schoenenfabriek die in Paramaribo stond. Nog verder terug in de geschiedenis was Hermanus Bromet een bekende slavenhandelaar. Frans Bromet gaat op zoek naar zijn familiegeschiedenis in de documentaire Nazaten.

De link met Suriname

Frans Bromet raakt in gesprek met postbode Brian Saaki die boeken uit het straatboekenkastje bij Bromet haalt om naar Suriname te sturen. De voorouders van Brian komen uit de binnenlanden van Suriname en hij vertelt Frans dat de naam Bromet erg bekend is in Suriname. Frans vraagt zich af hoe de familienaam Bromet in Suriname is beland en start een zoektocht naar de geschiedenis van zijn familie.

Van Joodse activist tot slavenhandelaar

Aan het einde van de 18e eeuw leefden veel Amsterdamse Joodse gezinnen in armoede. Hermanus Bromet, voorvader van Frans, was een activist voor gelijke rechten voor Joden en werd later het eerste Joodse kamerlid in Nederland. Toen Hermanus Bromet naar Suriname vertrok kwam hij daar in een samenleving waarin de Joodse gemeenschap tot een kleine witte bovenlaag van kooplui en handelaren behoorde. Zo werd Hermanus handelaar in tot slaaf gemaakten.

Door de slechte behandeling op de plantages waren er tot slaaf gemaakten die de plantages ontvluchtten en in de jungle verdwenen. Deze Marrons vestigden zich in het omringende oerwoud om vandaaruit de plantages aan te vallen. Maar er werd veel jacht op de Marrons gemaakt, zo ook door Hermanus Bromet. Frans Bromet vraagt zich af of de naam Bromet besmet is door de acties van Hermanus in het verleden. Moet hij zich schamen voor de acties van zijn voorvader? Hoe leeft de geschiedenis door bij de Bromets en de afstammelingen van Marrons zoals Brian?

Nazaten is geregisseerd door Frans Bromet en geproduceerd door Witte Geit in samenwerking met KRO-NCRV en kwam tot stand met steun van CoBO.

Gin Sanches Moderator | Onderzoeker | Adviseur bij Stichting Ma Jong

Naast zijn leidinggevende rollen bij de Kredietbank Amsterdam en de Gemeente Amsterdam heeft hij zich op verschillende niveaus ingezet voor de sociaaleconomische verbetering van Amsterdam Zuidoost, met bijzondere focus op kansengelijkheid. Hij was voorzitter en medeoprichter van de lokale multiculturele partij IdEE, duo-voorzitter van de adviesraad SAAMGha, en medeoprichter van het Zwart Beraad Amsterdam Zuidoost. Tevens was hij bestuurslid van ProFor en interim-directeur bij SSA. Gepensioneerd, richt hij zich nu op selectieve opdrachten via Evident Consultancy en betrokkenheid bij organisaties zoals Foundation The Quill, Schaduw Helden, en Ma-Jong.

Mariska de Jong Spreker | Docent | Voorzitter Comité 30 Juni – 1 Juli Haarlem

Mariska de Jong is initiatiefnemer en organisator symposium. Voorzitter van Ma-Jong. Mariska de Jong bevordert het behoud, herdenken en vieren van het cultureel erfgoed van Marrons in Suriname en de EU. Initiatiefnemer voor de bijschrijving van de ‘Rouwrituelen Ndyuka’ in het erfgoedregister. Zij vindt het tevens belangrijk dat de rol van de Marrons in de afschaffing van slavernij, alsmede de herdenking en viering ervan beter belicht wordt.

Dhr. André Mosis Schrijver | Docent | Spoken Word Artist

André Mosis is cultureel ondernemer in participatie, wereldmuziek en theater bij diverse culturele instellingen in Suriname en Nederland. Tevens is hij erfgoedbeheerder Marrons en percussionist.

Tickets

Jan 30
Gratis reservering €0,00
KOOP TICKETS

Docu