28 NOV '23 - 20:00

FEMICIDE: VAN CONTROLE NAAR MOORD

FEMICIDE: VAN CONTROLE NAAR MOORD

Tickets

NOV DI 28
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

DEBAT

Vrouwen die volledig in de macht van een man leven, lijden onder psychisch en fysiek geweld, en uiteindelijk worden vermoord. Dinsdag 28 november is in de Pletterij een debat over dit verschijnsel: femicide.

Aanleiding is het recent verschenen boek ‘Stop femicide, rode hakken als protest’ van Gertien Koster en Jos Schuring. Volgens de schrijvers is dit het eerste Nederlandse boek dat femicide van alle kanten belicht. Femicide is de meest voorspelbare vorm van moord en kan bij tijdig ingrijpen worden voorkomen, aldus het boek.

Deelnemers aan het debat zijn Bibi Damhoff van politie Haarlem, Chantal Denekamp en Nienke Kloezen van de Blijf Groep, Jacques Beemsterboer – vader van Nadine, vermoord in 2006 en Gertien Koster over aanpak bestrijding van femicide

Meer informatie:

Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk dat de signalen van dit psychische geweld breder bekend worden, niet alleen bij slachtoffers, politie en hulpverlening. Sommige gevallen van zelfdoding zijn verkapte femicides. Omgangsregelingen moeten veiliger worden, want sommige mannen willen ook na de scheiding nog de ultieme controle houden. En er is geen eenduidig beleid ten aanzien van waar kinderen heen moeten als vader moeder vermoord heeft.

Waarom rode schoenen? De Mexicaanse kunstenares Elina Chauvet maakte in 2009 een installatie met rode schoenen nadat haar zus was vermoord door haar echtgenoot. Dit heeft in veel landen navolging gevonden. De rode schoenen zijn inmiddels een internationaal symbool geworden tegen de moord op vrouwen.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

Tickets

Nov 28
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

Debat