07 DEC '24 - 20:00-22:30u
Documentaire over de fenomenale pianiste Clara Haskil – Aansluitend gesprek door Hans Heg en Bruno Truyens over Clara Haskil
Onlangs is Hans Heg 88 geworden. Dat vierde hij in kleine kring. Daarom wil hij vrienden, kennissen en geinteresseerden uitnodigen voor een bijzondere documentaire over de legendarische Roemeense pianiste Clara Haskil. Dat gaat gebeuren op haar sterfdag, 7 december (1960).
De viewing is ‘s middags in Cinema De Vlugt in Amsterdam West. Diezelfde avond is er een herhaling om 20:00u in De Pletterij in Haarlem.
Hans Heg heeft alle componisten van de twintigste eeuw gehoord, gezien, gesproken en besproken. Hij bezocht Stockhausen, Andriessen, Glass, Boulez, Maderna en meer. Inmiddels is hij 88, maar zijn passie voor muziek is nog steeds niet verdwenen! Hans Heg is een muziekjournalist. Hij groeide op in Utrecht, waar hij muziekwetenschap studeerde. Maar omdat het te conservatief voor hem was, stopte hij daarmee. Hierna werd hij muziekrecensent voor NRC, Algemeen Handelsblad en de Volkskrant. Daarnaast deed hij muziekreportages voor de NOS en het Holland Festival.
Clara Haskil
De pianiste Clara Haskil (1895 – 1960) overleed op 7 december, precies één maand voor haar 65ste verjaardag aan de gevolgen van een valpartij op een station in Brussel. Zaterdag 7 december is een documentaire over haar te zien in de Pletterij.
Haskil was niet zomaar een vermaard pianiste. Zij was een kunstenares die de muziek centraal zette en niet haar eigen persoon. De documentaire “Clara Haskil – Le mystère de l’interprète” uit 2017 vertelt haar opvallende levensverhaal. Na haar piano-examens begon Haskil als solist te toeren door Europa, hoewel haar carrière haar leven lang beperkt werd door vele fysieke kwalen. In 1913 kreeg ze een gipsen korset aangemeten in een poging haar scoliose een halt toe te roepen. Ze was vaak ziek en had ook regelmatig last van plankenkoorts, waardoor echt grote successen uitbleven. Het grootste deel van haar leven bracht ze in armoede door. Pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg ze het succes en de waardering die ze gezien haar talent verdiende. Haskil overleed aan de verwondingen die ze opliep door een val in station Brussel-Zuid. Ze zou de dag erna een concert geven met de violist Arthur Grumiaux. Ze ligt begraven in Parijs op Cimetière Montparnasse.
Het publiek kende haar als een vrouw met grijs haar. Maar die uiterlijke ouderdom – een oude, broze vrouw, die ingekeerd en bijna verlegen naar de vleugel liep – was maar schijn. Haar spel was leeftijdsloos, haar vertolking altijd trouw aan de muziek, zonder neiging tot verfraaiing, koketterie of routine. De bedoeling van de muziek en intentie van de componist wist zij feilloos uit te drukken.
Aanvang 20 uur, toegang 5 euro, onder de 25 jaar 3 euro, met HaarlemPas 1,50 euro.