24 OKT '23 - 19:30

Tweede Pletterij-gesprek over nieuwe economie

Tweede Pletterij-gesprek over nieuwe economie

Tickets

OKT DI 24
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

EVENEMENT

Met Kees Klomp en Winnie van Woerden

De Pletterij organiseert een serie gesprekken over hoe we de economie anders kunnen inrichten. Op steeds meer vlakken blijkt ons huidig economisch systeem geen antwoord meer te bieden op de grote vragen waar we mee worden geconfronteerd. Je kunt zelfs stellen dat ons huidig, kapitalistisch, systeem in veel gevallen de problemen en crises vergroot of zelfs veroorzaakt. Denk aan de klimaatcrisis en de toenemende kloof tussen inkomen en bezit.

Op 27 juni jl ging Paul Schenderling in op het concept van ‘degrowth’ of post- kapitalisme. In zijn betoog stelde hij dat minder groei van de economie een goed leven niet in de weg staat. Componist en inspirator Merlijn van Twaalfhoven vulde aan dat we onze cultuur en onze verhouding tot groei kunnen veranderen. 

In het tweede gesprek op 24 oktober zal Kees Klomp betogen dat minderen (in groei en in consumptie) in feite een meerwaarde heeft want dat een goed leven bestaat uit goed samenleven met alle schepselen op deze planeet.  Kees Klomp noemt dat de  ‘betekeniseconomie’ oftewel een betekenisvolle economie waarin iedereen floreert.  De manier waarop de overheid momenteel met karige beleidsmaatregelen probeert een beetje bij te sturen is maar een doekje voor het bloeden. Een samenleving waarin iedereen floreert vereist een systeemverandering.

Daarna zal Winne van Woerden de systeemverandering met de zgn. ‘Commons benadering’ toelichten, waarin eveneens alle domeinen van de samenleving worden meegenomen en tegen elkaar afgewogen. De ‘commons’ zijn dan de publieke goederen die aan niemand persoonlijk toebehoren en ook niet van personen afgepakt kunnen worden zoals een goed milieu, goede publieke gezondheid, schone rivieren en schone lucht.  Het ‘commons’ netwerk gaat heel praktisch te werk door zogenaamde ’eco-socialistische voorstellen’ te lanceren bij gemeente en rijk.

De bijeenkomst wordt afgesloten met en discussie met de zaal.

Bio: Kees Klomp

Kees Klomp is sinds 2021 lector Betekenis economie aan Hogeschool Rotterdam. Daarnaast houdt hij zich bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van economische systeem verandering. Hij is actief als ondernemer, adviseur, TED X spreker en auteur.

Bio: Winne van Woerden

Winne van Woerden heeft een achtergrond in Global Health en Political Economy of Degrowth met nadruk op het gedachtegoed van de commons. In 2021 verscheen haar boek over ‘’goed leven op een eindige planeet’’en werkte mee aan het boek Paul Schenderling. Eerder dit jaar gaf ze een TedX talk genaamd ‘Healing the world by abolishing growthism’.  Ze werkt op dit moment bij Oxfam Novib als Lead New Economy en is fellow bij het Commons Network, een denktank voor sociale en ecologische transitie.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

Tickets

Oct 24
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

Evenement