21 MEI '24 - 20:00-22:30

PLETTERIJ-DEBAT “ONVERANTWOORDE ONGELIJKHEID”

PLETTERIJ-DEBAT “ONVERANTWOORDE ONGELIJKHEID”

Tickets

MEI DI 21
Standaard €3,00
Jonger<25j €1,50
Haarlem Pas €1,50
KOOP TICKETS

DEBAT

Over armoede, verschillen en rijkdom in één samenleving

In dit derde klasse-debat gaat het over de verschillen in inkomen en zeker ook vermogen.

Wat doet armoede en het ontbreken van een vangnet met een mens? En hoe ervaart iemand in armoede de samenleving met grote rijkdom van vermogenden en een samenleving waarin bovendien de gedachte overheerst dat je krijgt wat je verdient. Wat doet ongelijkheid in een samenleving, mensen met en zonder enorme  “pappa-mamma-bank”? Hoeveel verschil is rechtvaardig en hoeveel verschil kan een samenleving eigenlijk aan zonder dat de draagkracht wordt aangetast?

En: hoe kijk je aan tegen vraagstukken rond overerving, familievermogen en de belasting of begrenzing daarvan?

De gasten op het podium zijn Gülizar Mucuk (Specialist Schulddienstverlening), Jos Philips (universitair docent politieke filosofie en ethiek aan het Ethiek Instituut UU), Bastiaan van Apeldoorn (hoogleraar economie en geopolitiek aan de VU en  Haarlems lid van de Eerste Kamer voor de SP).

Or Goldenberg (redacteur Groene Amsterdammer) is gespreksleider.

Gülizar Mucuk is Specialist Schulddienstverlening

Jos Philips is docent politieke filosofie UU

Bastiaan van Apeldoorn is senator voor de SP, hoogleraar economie en geopolitiek aan de VU en  lid van Eerste Kamer voor de SP).

Or Goldenberg is redacteur van de Groene Amsterdammer

LIVESTREAM

Je kunt onze livestreams gratis volgen via de homepage van de website of ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze als podcast terug te zien.

Toegang standaard 3,–

Jong<25, Haarlem Pas 1,50

(reserveren is gewenst)

De Pletterij verzorgt een serie van 4 debatten over hoe je herkomst je lot -mede- bepaalt. In de eerste drie komen het onderwijs, arbeid en vermogen/rijkdom aan bod. In het vierde debat kijken we naar alle factoren die ongelijkheid veroorzaken, zoals ook gender en kleur, zonder die te reduceren tot een enkele factor.

De vier debatten worden gemodereerd door Groene Amsterdammer-redacteur Or Goldenberg. Onder haar leiding gaan prominente schrijvers, denkers en vakbondsbestuurders met elkaar en met de zaal in gesprek.

27 maart: onderwijs

8 april: arbeid en inkomen

21 mei: vermogen en rijkdom

Juni (dag nbtm): gender en identiteit

Tickets

May 21
Standaard €3,00
Jonger<25j €1,50
Haarlem Pas €1,50
KOOP TICKETS

Debat