04 OKT '23 - 20:00

Recht op Rebellie

Recht op Rebellie

Tickets

OKT WO 04
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

DEBAT

Sociaal Contract en Burgerlijke Ongehoorzaamheid

Burgers geven de macht en het geweldsmonopolie af aan de staat in ruil voor bescherming en het in acht nemen van de belangen van iedereen. Het algemeen belang staat daarbij boven het individuele belang. Dit noemen we het Sociaal Contract tussen overheid en burgers. Maar wat gebeurt er wanneer de overheid zich niet meer houdt aan het Sociaal Contract en het algemeen belang en de veiligheid van haar burgers niet meer kan garanderen? Gaan burgers dan steeds meer middelen inzetten die als burgerlijk ongehoorzaam worden gezien om de aandacht te vragen voor problemen als klimaat, stikstof, en biodiversiteitsverlies?
Burgerlijke ongehoorzaamheid en disruptieve acties worden bijvoorbeeld door Extinction Rebellion en andere klimaatactivisten aangewend als uiterst middel om aandacht te vragen voor een groot probleem dat de mensheid bedreigt. 

De Pletterij organiseert in samenwerking met Extinction Rebellion Haarlem een debat waarin de betekenis van “Sociaal Contract” besproken wordt. Werkt het contract tussen overheid en burgers nog? En als dat niet zo is, wat kunnen burgers dan voor middelen inzetten om hun stem te laten horen. Wat zijn de grenzen van burgerlijke ongehoorzaamheid en disruptieve acties? En wat te doen met een overheid die steeds harder optreedt tegen (sommige) activisten en de grenzen van het demonstratierecht opzoekt?

De sprekers zijn:
Jamie van der Klaauw: politiek filosoof aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Harriet Bergman: onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en publicist op het gebied van onder andere klimaatrechtvaardigheid, activisme en sociale bewegingen

Bas Keemink: comedian, politiek filosoof en publicist onder meer over het thema burgerlijke ongehoorzaamheid

Walter van der Laan: klimaatactivist bij Extinction Rebellion.

De avond wordt gemodereerd door Annemiek van Bentem.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

Tickets

Oct 04
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

Debat