27 FEB '24 - 20:00

Postkapitalisme-karavaan: Het einde van de wegwerpmaatschappij (externe organisator)

Postkapitalisme-karavaan: Het einde van de wegwerpmaatschappij (externe organisator)

Tickets

FEB DI 27
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

DEBAT

Het staat inmiddels als een paal boven water: willen we écht werk maken van een leefbare toekomst, dan moeten we de manier waarop wij met onze spullen omgaan fundamenteel veranderen. Dat betekent minder kopen, zorgen dat spullen langer meegaan en alles zoveel mogelijk hergebruiken.

Maar hoe krijgen we deze omslag van de grond binnen een economisch systeem dat ons voortdurend aanmoedigt om nieuwe spullen te kopen? Wat is er nodig om het consumentisme te stoppen en toe te werken naar een echte kringloopeconomie? En in hoeverre kunnen wij als consument onze macht hiervoor inzetten? In dit vierde Pletterij-debat over de Nieuwe Economie gaan we in relatietherapie met onze spullen.

De avond bestaat uit twee panelgesprekken gemodereerd door Hans Rodenburg van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks. In het eerste panel met impactexpert Babette Porcelijn en projectleider bij de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur Bas Waterhout zullen we ingaan op de grote vragen: Wat is de impact van consumptie op de planeet? Is het mogelijk om veel minder te consumeren? Hoe kansrijk is een circulaire economie? En hoe zit het met het draagvlak om onze economie zo fundamenteel te hervormen?

In het tweede panel zoomen we in op de kledingindustrie, één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. We zien hoe deze industrie met wereldwijde handelsketens functioneert en hoe het enorme grondstoffengebruik een onlosmakelijk onderdeel is geworden van fast fashion. Gelukkig zijn er alternatieven. De Haarlemse ondernemer Sam Andalib van duurzame modewinkel Tiesjurt vertelt over de keuzes die ze maakt om het anders te doen en de dilemma’s die ze tegenkomt en Stijntje Jaspers, oprichter van stichting Fibershed komt vertellen hij zij met haar stichting de hele kledingketen probeert te hervormen..

Deze avond wordt georganiseerd door GroenLinks.

De Pletterij organiseerde hiervoor al drie debatten over nieuwe vormen om de economie in te richten. Deze zijn hier terug te kijken:  

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

Tickets

Feb 27
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

Debat