North Sea String Quartet

North Sea String Quartet

Tickets

Standaard €12,50
Jonger < 25jr €8,00
Haarlem Pas €8,00
KOOP TICKETS

MUZIEK

‘SPLUNGE’ TOUR

Het North Sea String Quartet is hét Nederlandse jazz strijkkwartet van dit moment. De improviserende strijkers schijnen een nieuw licht op het aloude strijkkwartet middels hun uitgesproken improvisaties, innovatieve speelwijzen en eigenzinnige composities, geïnspireerd door moderne jazz, wereldmuziek, modern klassiek en EDM. Ze borduren hiermee voort op een jonge traditie die begon bij het Amerikaanse Turtle Island Quartet in 1985.

Het kwartet is al jarenlang internationaal actief, met name in samenwerkingen met artiesten als Trio da Kali (ML), Roland Satterwhite (VS), Lilian Vieira (BR), Javier Infante (ES) en Samora Pinderhughes (VS), en speelde op toonaangevende festivals waaronder North Sea Jazz, Salzburg Jazz & the City en Canarias Jazz & Más.

De drang om de talenten van het kwartet zelf centraal te zetten resulteert in de release van hun debuutalbum ‘Splunge’, vol sprankelende eigen composities en levendige improvisaties.

George Dumitriu (viool/altviool)
Pablo Rodríguez (viool)
Yanna Pelser (altviool)
Thomas van Geelen (cello)

Quotes:

“Met hun achtergrond in de klassieke en wereldmuziek en een heleboel jazz, zetten deze improviserende strijkers een van de boeiendste en meest gevierde concerten neer van de 2022 InJazz-editie.”
                Götz Bühler (DE), Jazzed.com

“… je hoort direct de losse heupen weerklinken in hun spel.”

Ton Maas (NL), Mixedworldmusic.com

“Een superstrak strijkkwartet, avontuurlijke composities en uitstekend samenspel. Een waardig opvolger voor Zapp4.”
                Vera Vingerhoeds (NL), onafhankelijke jazzrecensent

“Het behoeft geen betoog dat het North Sea String Quartet ongelooflijk samenhangend klinkt, alsof de spelers vier verlengstukken van één lichaam zijn. Door opwindende composities wordt de toewijding van het publiek behouden; we worden op zijn zachtst gezegd naar een fascinerend universum gelokt.”
                Mats Hallberg (SE), kulturbloggen.com – 2023

“Het North Sea String Quartet, dat ik zojuist heb ontdekt, […] is een opmerkelijk ensemble, stilistisch onbeschrijfelijk omdat verwijzingen naar jazz, folk en hedendaagse muziek met elkaar verweven lijken in een uitgebreide maar toch toegankelijke schrijfstijl.”
                Christophe Charpenel (FR), citizenjazz.com

“Vier strijkers uit de nieuwe generatie die de verworvenheden van allerlei muzikale werelden met elkaar verenigen: Hop! Ga dat zien mensen.”
                
Oene van Geel (NL), altviolist & componist

“Dit dynamische en sprankelende ensemble doet een frisse wind waaien in de strijkkwartetwereld”
                Tim Kliphuis (NL), jazzviolist

“Ik was erg onder de indruk, dit is een groep die je in de gaten moet houden”
                Mark Feldman (VS), topjazzviolist

“Het NSSQ is een van de rijkste strijkkwartetten die ik ken op het gebied van groove, texturele avonturen, spannende composities en improvisatie. Ze werken geweldig samen met solisten, maar ik luister het liefst naar ze als kwartet, niets meer niets minder.”  
                Tijn Wybenga, componist & dirigent AM.OK

“Dit kwartet is zeer expressief” – Jazzism

Tickets

Standaard €12,50
Jonger < 25jr €8,00
Haarlem Pas €8,00
KOOP TICKETS

Muziek