22 APR '24 - 20:00

NIEUWE ECONOMIE – Eerlijke prijzen: wie kan (en wil) dat betalen?

NIEUWE ECONOMIE – Eerlijke prijzen: wie kan (en wil) dat betalen?

Tickets

APR MA 22
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

DEBAT

Op 22 april hebben we het over over ‘Fair Trade’ met Peter d Angremond en  over ‘True Price’ met Lotte Dietz. Oftewel hoe en waar worden onzichtbare kosten van productie in de echte prijs doorberekend. Te denken valt aan milieukosten in binnen- en buitenland, slechte en gevaarlijke werkomstandigheden, en uitbuiting van de planeet. Een panel van praktijkdeskundigen zal ingaan op de (on)mogelijkheden om ‘True Price’ in heel Nederland in te voeren. True Price is een Fair Trade in het kwadraat.  Daarop volgt een panelgesprek waar twee praktijkdeskundigen aanschuiven te weten Erik Boele voor de tuinbouw en specifiek voor oesterzwammen en Miriam Geelhoed van Modint voor de kledingindustrie.

De Pletterij organiseert een serie gesprekken over hoe we de economie anders kunnen inrichten. Op steeds meer gebieden lijkt ons huidig economisch systeem geen antwoord meer te bieden op de grote vragen waar we mee worden geconfronteerd. Je kunt zelfs stellen dat ons huidig, kapitalistisch, systeem in veel gevallen de problemen en de crisis vergroot of zelfs veroorzaakt.  Denk aan de klimaatcrisis, de groeiende inkomenskloof en vermogenskloof. Daar komt nog bij dat steeds duidelijker wordt hoe groot de invloed is van grote bedrijven en banken op het politieke systeem. Er is allang geen sprake meer van de zgn ‘’onzichtbare hand’’ van Adam Smith.

In voorgaande gesprekken hebben we het gehad over de herinrichting van de samenleving na de episode van groei (met Paul Schenderling).  in het tweede gesprek ging het over betekenisgeving in de economie waarbij welvaart, welzijn, en welbevinden van even groot belang zijn (met Kees Klomp). Het derde gesprek ging over ons geldstelsel en hoe banken invloed uitoefenen op de beleidskeuzes in de politiek (met Hans Stegeman en Marijn Polet).

Over de sprekers:

Peter d’Angremond is algemeen directeur bij Fairtrade Nederland. Fairtrade heeft als missie om de wereld eerlijk te maken. Via betere handelsvoorwaarden zetten zij zich in om de leef- en werksituatie van miljoenen boeren en werknemers op plantages wereldwijd te verbeteren en het milieu te beschermen. Peter pleit voor een eerlijke prijs voor boeren en medewerkers op plantages.

Lotte Dietz (31 jaar) is Team Lead binnen het Energy, Water and Infrastructure (EWI) consulting team van Impact Institute, een spin-off van True Price. Hier werkt zij dagelijks aan het helpen van organisaties en individuen in de energie- en watersector de impact economie te realiseren en hier taal en tools voor aan te reiken. Lotte is ervan overtuigd dat impactmeting en transparantie het kapitalistisch systeem kunnen hervormen en de wereld tot een betere plek kunnen maken. Voordat Lotte bij Impact Institute kwam, werkte ze >5 jaar als transitiemanager bij VanWaarde met een focus op het toekomstbestendig maken van het voedsel- en watersysteem. Ze heeft een MSc in Neuro- en Gedragswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Erik Boele is innovator in het sociaal maatschappelijk domein; Initiatief Badhuis Leidse buurt; Burgerinitiatief circulaire economie Haarlem; Buurderij Haarlem; Chef oesterzwammen vertroetelaar. 

Miriam Geelhoed: na de studie aan het Amsterdam Fashion Institute heeft Miriam zowel commerciële als technische functies bekleed in de kleding- en textielindustrie.

Na een uitstap van zes jaar in de IT sector als consultant voor e-commerce en data systemen, is zij voor Modint aan de slag gegaan.

Voor Modint werkt Miriam met veel passie voor de leden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, productveiligheid, kwaliteit en innovatie.

De voorgaande debatten kun je hier terugkijken:

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

Tickets

Apr 22
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

Debat