18 OKT '23 - 20:00

Mensenrechtencafé met Renske Leijten

Mensenrechtencafé met Renske Leijten

Tickets

OKT WO 18
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

DEBAT

De Liga voor de Rechten van de Mens reikte vorig jaar de Clara Meijer-Wichmann Penning uit aan Renske Leijten, Chermaine Leysner en Pieter Omtzigt. Ze hebben zich met volharding ingezet voor het ophelderen van het kinderopvangtoeslagen-schandaal en het tegengaan van de effecten ervan, aldus de Liga. In een ‘Mensenrechtencafé’ met als spreekster Renske Leijten wil de Liga onderzoeken wat betrokken burgers kunnen doen om dergelijke schandalen tegen te gaan. De Haarlemse Renske Leijten was Tweede Kamerlid voor de SP van 2006 tot 2023. Bij haar vertrek in juli dit jaar zei ze: „Het is tijd om de echte samenleving weer op te zoeken en daar mensen te gaan organiseren”. 

De Liga noemt het toeslagen-schandaal “een goed voorbeeld van veronachtzaming van mensenrechten, zowel in de beleidsvoering van de overheid als in de directe relatie met slachtoffers. Mensen met een migratie-achtergrond werden discriminerend bejegend, mensen werden vermalen door de inzet van machtsmiddelen door de overheid.” 

De recente openbare verhoren van de Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening hebben opnieuw de doorgeslagen machtsuitoefening van de overheid in dit schandaal in het nieuws gebracht. Ook op andere terreinen, denk aan het ontstaan en de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen, ging en gaat veel mis in de behandeling van burgers. 

Is hier een patroon?, hoe kan dat veranderen?, hoe kan wet- en regelgeving en de uitvoering daarvan verbeteren?, zijn er voorbeelden van situaties waarin er wel goed is opgetreden en/of tijdig is ingegrepen?, wat voor rol kunnen betrokken burgers spelen?

Op 18 oktober gaat de Liga voor de Rechten van de Mens met Renske Leijten en met deelnemers aan de avond deze vragen bespreken aan de hand van stellingen. Inleiding van de avond door Symone Gaasbeek-Wielinga, voorzitter van de Liga, moderatie door Harry Hummel, lid van het Liga-kernteam.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

Tickets

Oct 18
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

Debat