02 NOV '23 - 20:00

Ecotrip Festival: MEER, de strijd om de laatste akkers van Amsterdam

Ecotrip Festival: MEER, de strijd om de laatste akkers van Amsterdam

Tickets

NOV DO 02
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

DOCU

Documentaire over de strijd voor behoud van de Lutkemeerpolder (regisseur Bart Melief)

Vertoning en Q&A met Iris Poels van Voedselpark Amsterdam.

De gemeente Amsterdam wil distributiecentra bouwen op de laatste landbouwgrond van de stad. Boerin Trijntje moet dat samen met actievoerders voorkomen om haar zorgboerderij te kunnen redden, maar wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) is vastberaden en zet de bouwplannen door.

In de Lutkemeerpolder in Amsterdam-West liggen de laatste landbouwgronden van de stad.

Eeuwenlang maakten boeren en hun akkers deel uit van Amsterdam, maar nu is er nog maar één stukje over. En precies daar heeft de gemeente enorme distributiecentra gepland. De plannen zijn al jarenlang onderwerp van hevige discussie.

In de film verdedigt GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck de komst van het

bedrijventerrein; zij is vastberaden de distributiecentra te laten bouwen. Boerin Trijntje probeert uit alle macht te voorkomen dat haar biologische zorgboerderij moet verdwijnen voor loodsen en vrachtwagens. Ondertussen komen betrokken Amsterdammers met steeds hardere acties. Hoe is het zo ver gekomen? Waarom wordt het bedrijventerrein eigenlijk hier gebouwd? Of zijn er alternatieven?

De polder zelf staat symbool voor de conflicten over ruimte die zich op veel plekken in Nederland voordoen. Boerin Trijntje is een fanatiek clubschaakster en het schaakspel is een rode draad in de documentaire. Het verbeeldt de territoriumstrijd om de polder, waarbij de boerin en de wethouder als koninginnen tegen elkaar strijden. Welke waarde hebben ruimte en landschap voor ons eigenlijk? Veel mensen verkiezen een groen landschap boven een grijs bedrijventerrein, maar wat hebben we ervoor over? Aan de hand van het specifieke verhaal van de Lutkemeerpolder probeert de film deze vragen te beantwoorden. Filmmaker Bart Melief volgde met zijn camera drie jaar lang de ontwikkelingen in de Lutkemeerpolder. In deze periode kwam hij erachter hoe complex dit dossier eigenlijk is. Een lange geschiedenis waarin de gemeente Amsterdam niet altijd even eerlijk is geweest naar haar bewoners en dat nu op haar manier probeert goed te maken.

Onze hoofdstad neemt afscheid van een tijdperk en dat mag niet onopgemerkt blijven. Met zijn film wil Melief deze historische gebeurtenis vastleggen en een monument oprichten voor een kleine polder in een grote stad.

In het nagesprek reageren Iris Poels van Voedselpark Amsterdam en Ines Kostić, nummer 2 op de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren bij de Tweede Kamerverkiezingen op de documentaire.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

Tickets

Nov 02
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

Docu