23 MEI '23 - 20:00

Lezing Conny Braam

Lezing Conny Braam

Tickets

MEI DI 23
Standaard 5
Haarlem Pas 3
Jong <25 jr. 3
KOOP TICKETS

LITERATUUR

Op 23 mei geeft schrijver Conny Braam een lezing over haar nieuwe boek ‘De revolutie van Pelle’. Over een anarchistische oma, een ambitieuze moede en een rebelse dochter. Over opstand en verzet.

Conny Braam werd in 1948 geboren in Arnhem. Na een knallende ruzie stapt ze in 1968 op de trein naar Amsterdam. Daar was ze betrokken bij diverse vrijheidsstrijden in wat toen de ‘derde wereld’ werd genoemd.

In De revolutie van Pelle zoekt Conny Braam naar antwoorden op de vraag wat haar tot de rebelse meid heeft gemaakt die in mei 1968 na een laatste knallende ruzie op de trein stapt. De reconstructie van haar verleden begint in het negentiende-eeuwse IJmuiden, waar grootmoeder Keet Pelle een kroeg drijft en evenals vele werkloze kanaalgravers en arme vissers in de ban raakt van de revolutionaire socialistenleider Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Vanaf 1924 is het Keets dochter Grada, die vanuit Beverwijk vertelt over haar vastberadenheid te ontsnappen aan de vernederende armoede alsook aan haar moeder, die collecteert voor de Rode Hulp. Begin jaren vijftig komt Conny Braam zelf aan het woord en vertelt ze over haar jeugd in Arnhem, waar de koude-oorlogmentaliteit, brave burgerlijkheid en het racisme van haar vader uiteindelijk onverdraaglijk worden en de belofte van revolutie haar naar Amsterdam zal lokken.

Dit evenement is ook toegankelijk voor leden van We are public.

Tickets

May 23
Standaard 5
Haarlem Pas 3
Jong <25 jr. 3
KOOP TICKETS

Literatuur