07 JUN '23 - 20:00-22:00

Levenslang Activist

Levenslang Activist

Tickets

JUN WO 07

DEBAT

N.a.v. het verschijnen van het boek ‘Levenslang activist’ organiseert De Pletterij op woensdag 7 juni de volgende avond in de debatreeks ‘Activisme – Toen en Nu’.

Activisme is helemaal terug van weggeweest. Er zijn steeds meer mensen die de huidige maatschappij met haar oude patronen en denkbeelden als een groot probleem zien. Zij gaan strijdbaar de barricade op om daar verandering in te brengen.

Deze avond proberen we een beeld te geven van het activisme en de invloed die dit heeft op de samenleving. De vrijheid van meningsuiting is een hoog goed in Nederland maar activisten worden regelmatig gecriminaliseerd om een enkele jaren later toch weer als serieuze gesprekspartner bij Rutte aan tafel te zitten.


Hoe kan het dat activisten altijd eerst als oproerkraaiers worden gezien, maar dat hun punten uiteindelijk onderdeel worden van de mainstream opinie?

Ja, activisten zijn inderdaad soms gruwelijk irritant, maar dat is misschien maar goed ook.

We gaan in gesprek met Hans Beerends (91 jaar) die al bijna zijn hele leven activist is en met Ellen Mangnus en Marc Broere die een mooi boek over hem schreven. Hoogleraar sociale verandering en conflict Jacquelien van Stekelenburg zal deze avond een mini college over activisme geven. Verder interviewen we Jerry Afriyie (Kick Out Zwarte Piet) en Brecht van der Meulen (Woonoproer Haarlem) als hedendaagse vaandeldragers van het activisme.
Gespreksleider van deze avond is Maurits Groen.

Gastsprekers voor de Meet Up zijn:

Hans Beerends – Levenslang activist. Hij was onder andere betrokken bij acties tegen de Vietnamoorlog, de hongersnood in India en de apartheid in Zuid-Afrika. En hij is nog lang niet klaar.

Ellen Mangnus schrijft als journalist over sociale en maatschappelijke verandering. Daarnaast doceert zij sociologie aan de Universiteit van Wageningen.

Marc Broere – Hoofdredacteur van Vice Versa, het journalistieke platform over mondiale vraagstukken.

Jacquelien van Stekelenburg – Hoogleraar Sociale verandering en conflict aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij onderzoekt waarom mensen gaan protesteren bij grote sociale veranderingen.

Jerry Afriyie – Leider van Kick Out Zwarte Piet

Brecht van der Meulen – Mede-initiatiefnemer en organisator van Woonoproer Haarlem

Maurits Groen – Communicatieadviseur, activist en ondernemer die zich bezighoudt met milieu- en ontwikkelingsvraagstukken. Groen is bekend als pleitbezorger voor duurzaamheid, initiator van duurzame coalities en oprichter van bedrijven. In 2015 stond hij op de eerste plaats in de Duurzame 100 van het Dagblad Trouw.

Andere avonden in de debatreeks ‘Activisme – Toen en Nu’ zijn:
Lezing Conny Braam – De revolutie van Pelle 23 mei
Sociaal Contract datum volgt
Burgerlijke Ongehoorzaamheid datum volgt

Tickets

Jun 07

Debat