30 NOV '23 - 20:00

Hoe gaat het nu met onze jongeren en jongvolwassenen?

Hoe gaat het nu met onze jongeren en jongvolwassenen?

Tickets

NOV DO 30
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

DEBAT

Jongeren en mentale gezondheid

Bedroevende cijfers logen er niet om. Naar aanleiding van de uitkomsten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 en de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022, gebaseerd op een paar duizend schriftelijke interviews met jongeren en jongvolwassenen tussen de 12 en 25 jaar, verschenen de afgelopen jaren alarmerende berichten over hun mentale gezondheid in de media, waaronder het Haarlems Dagblad. Hieruit bleek namelijk, dat de meerderheid kampte met psychische klachten en gevoelens van eenzaamheid en dat zelfs meer dan een kwart van hen gedachten aan zelfdoding had. Dit was beduidend meer dan in voorgaande jaren. Waardoor kwam dit? En hoe gaat het nu met onze jongeren?

Op donderdagavond 30 november starten we met onze eerste bijeenkomst over de mentale gezondheid van jongeren. Dan zal onze nieuwe moderator Floor Spieksma in gesprek gaan met Amber Berlijn, Mark van Dijk, Kristien Rüschen en Menzo Schrik. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te denken en praten. 

Over de sprekers:

Amber Berlijn onderzocht tijdens haar studie Gezondheidswetenschappen de prestatiedruk onder middelbare scholieren. Dit onderwerp kwam voort uit eigen ervaringen, want ze combineerde haar studie met topsport en een sociaal leven. Nu is zij Onderzoeker Publieke Gezondheid bij GGD Kennemerland, waar ze de gezondheid van middelbare scholieren en jongvolwassenen in regio Kennemerland bestudeert. Ze heeft daarbij een speciale focus op hun mentale gezondheid. 

Mark van Dijk deed vanuit zijn functie als onderzoeker bij het Lectoraat Empowerment en Professionalisering van Hogeschool Inholland onderzoek naar de veerkracht van jongeren. Daaruit kwam naar voren dat jongeren zelf relatief positief in het leven staan terwijl zij ondertussen bijvoorbeeld schulden hebben, ruzie met hun ouders hebben en met school gestopt zijn. Hij zegt: ‘Veel jongeren lijken, ondanks de verschillende uitdagingen die zij tegenkomen, veerkrachtig in het leven te staan.’

Kristien Rüschen is afgestudeerd in Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Zij werkt bij Buurts binnen Jong Haarlem als projectcoördinator van de jongereninloopvestiging van @ease en groepsprogramma Time For Change. Dit zijn projecten waarbij mentale gezondheid van jongeren een aandachtspunt is. Samen met haar collega Menzo Schrik zal zij vertellen over de projecten en de werkwijze binnen het jongerenwerk. 

Menzo Schrik werkt als jongerenwerker voor Buurts. Hij runt onder andere Flinty’s, een podium en ontmoetingsplek voor jongeren in Haarlem. Daar ondersteunt hij hen in het organiseren van eigen events en activiteiten, onderhoudt hij veel contact met vaste bezoekers en op die manier signaleert hij wat er leeft onder groepen jongeren en individuen, waar behoefte aan is en bij wie het niet zo lekker loopt. Daarnaast begeleidt hij het project Platform Jong Haarlem, een panel met jongeren met ervaringskennis in de hulpverlening. Deze jongeren zijn in het verleden bijvoorbeeld dak- en thuisloos geweest of hebben in de jeugdzorg gezeten. Dit platform geeft een stem aan deze doelgroep en zorgt ervoor dat jongeren met soortgelijke ervaringen meepraten over het huidige en toekomstige beleid van instanties en gemeente. 

Moderator Floor Spieksma is Haarlemmer, televisiemaker en redacteur bij de Pletterij. Ze studeerde af op de invloed van deelname aan datingshows op de mentale gezondheid en hield zich bij de Pletterij onder meer bezig met eenzaamheid onder jongeren. Haar grootste inspiratiebron is de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

Tickets

Nov 30
Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

Debat