04 MEI '24 - 16:00 - 16:30

EEN GOED GESPREK MET… JAN DE ROOS – SPECIALE 4 MEI EDITIE

EEN GOED GESPREK MET… JAN DE ROOS – SPECIALE 4 MEI EDITIE
MEI ZA 04

DEBAT

Op 4 mei voert Jan Hoekema een goed gesprek met Jan de Roos, schrijver van het boek ‘Harry Habraken 1883-1945’.

Op 15 april is in het voormalige Rosenstock-Huessy Huis (het voormalige St. Jacobs Godshuis) aan de Hagestraat een boek gepresenteerd over de verzetsman-drukker Habraken. Hij was van 1923 tot zijn dood in 1945 directeur van de drukkerij van het Godshuis aan de Antoniestraat.

Habraken werd drie weken voor de Bevrijding, op 15 april 1945, samen met negentien anderen door de Duitsers bij Sint Pancras gefusilleerd. Hij had illegaal drukwerk vervaardigd. De biografie Harry Habraken (1883-1945). Haarlemse drukker vermoord door de nazi’s laat zien wie Habraken was en welk aandeel hij had in het verzet.

Habraken was niet het type van de stoere verzetsman, eerder een wat onopvallende figuur. Maar toen het verzet hem om medewerking vroeg, deed hij dat, zonder veel woorden en in het besef dat dit hem zijn leven kon kosten.

Het boek is gebaseerd op uitvoerig archiefonderzoek en gesprekken met familieleden en andere betrokkenen. De schrijver, de Haarlemse historicus Jan de Roos, vertelt ook het bizarre verhaal over de man die Habraken heeft verradenen wie daarvan nog meer het slachtoffer werden.

Habraken had elf kinderen en zijn nagedachtenis wordt door de nazaten nog altijd in ere gehouden. Er waren zo’n vijftig familieleden bij de presentatie van het boek aanwezig.

Voorafgaand aan de boekpresentatie werd in Habrakens voormalige woonhuis aan de Antoniestraat 5 een glas-in-loodraam onthuld. Dit Habraken-herdenkingsraam kreeg in 1949 hier al een plek maar werd in 1972 naar elders overgebracht. Het bleef gelukkig in de familie. Na meer dan vijftig jaar is het raam weer in volle glorie terug.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

May 04

Debat