14 MRT '23 - 20:00-22:00

UITVERKOCHT! LEZING: DENKENDE VROUWEN

UITVERKOCHT! LEZING: DENKENDE VROUWEN
MRT DI 14

DEBAT

EEN KLEINE CANON VAN VROUWELIJKE FILOSOFEN, EEN LEZING DOOR JACQUELINE DUURLAND

DEZE LEZING IS UITVERKOCHT!

In het kader van de Internationale Vrouwenweek organiseren Stadsklooster Haarlem en de Pletterij een lezing over vrouwelijke filosofen. Hoe hebben vrouwelijke denkers onze cultuur beïnvloed en wat hebben zij ons vandaag de dag te vertellen? Na de lezing is er alle ruimte voor een filosofisch nagesprek.

Denkende vrouwen
Net als in de wereld van de kunst hebben ook in de filosofie vrouwen lang in de schaduw van mannen gestaan. Als je filosofieboeken openslaat kom je dan ook vooral mannennamen tegen. Kunnen vrouwen eigenlijk wel helder denken? Dat heeft men zich in de oudheid werkelijk afgevraagd.

We kennen vandaag de dag weliswaar namen als Simone de Beauvoir en Hannah Arendt en we hebben Stine Jensen op tv gezien, maar daar blijft het voor de meesten wel bij. Juist in het kader van de Internationale Vrouwenweek is het aardig om iets over de geschiedenis van het vrouwelijke denken te vernemen van de Haarlemse filosoof Jacqueline Duurland.

Vermeende achterstand
Zij belicht enkele oorzaken van de vermeende achterstand van vrouwelijke denkers en geeft een onderhoudend overzicht van interessante denksters. Gelukkig maken vrouwen een inhaalslag en mogen inzichten van bijvoorbeeld Iris Murdoch en Simone Weil zich verheugen op de belangstelling van een steeds groter publiek. Zou dat in deze tijd van storytelling ook iets met hun schrijfstijl te maken kunnen hebben? Genoeg stof om over na te denken.

Samen filosoferen
Een actueel onderwerp als dit roept natuurlijk reacties op en daarom zal er na de pauze niet alleen een mogelijkheid zijn om vragen te stellen, maar ook om samen te filosoferen over het onderwerp.

Programma:
20.00 – 21.00 uur: lezing door filosoof Jacqueline Duurland
21.00 – 21.20 uur: pauze
21.20 – 22.00 uur: filosofisch nagesprek

Over Jacqueline Duurland
Jacqueline Duurland is een filosoof die in Haarlem de Filosofiefabriek heeft opgericht. Zij geeft lezingen, colleges en cursussen voor onder meer de Vrije Academie, HOVO en de Internationale School voor Wijsbegeerte. Zij studeerde Wijsbegeerte aan de UvA en was hier ook als docent aan verbonden. In 2022 kwam haar filosofieboek ‘Vinosofie, een proeve van drinken en denken’ uit bij Boom. Jacqueline wil als publieksfilosoof op een toegankelijke manier filosofische inzichten overbrengen.

Tickets kunnen worden besteld via de site van het Stadsklooster Haarlem.

Deze lezing is onderdeel van een programma dat Stadsklooster Haarlem in samenwerking met Het Badhuis en Stichting Kapsalon organiseert in het kader van Internationale Vrouwenweek.

Uit eten voor het event?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

QoS logo