03 OKT '23 - 20.00

Debat: van wijkraden naar wijkplatforms

Debat: van wijkraden naar wijkplatforms

Tickets

OKT DI 03

DEBAT

De gemeente Haarlem wil alle wijkraden opheffen. Daarvoor in de plaats komen wijkplatforms, die op een lossere manier zijn georganiseerd maar waarmee wel beter de belangen van actieve burgers zouden worden behartigd. Over dit voornemen, dat in de stad veel beroering heeft veroorzaakt, organiseert cultuur – en debatcentrum de Pletterij op maandag 3 oktober een debat.

Volgens de gemeente Haarlem zijn wijkraden niet meer van deze tijd. Actieve bewoners zouden zich liever flexibel en in wisselende combinaties organiseren rondom verschillende thema’s. Het idee is ook dat wijkraden niet alle wijkbewoners vertegenwoordigen, actieve bewoners soms steun onthouden en dat diverse wijkraadsleden een eigen belang hebben.

In het nieuwe model komt er volgens het gemeentebestuur meer zeggenschap voor alle bewoners die vrijwillig een bijdrage leveren aan de gemeenschap. Met wijkplatforms zouden meer burgers betrokken raken bij het wel en wee in hun directe omgeving, onder wie jongeren en mensen met een migratie-achtergrond.

Veel wijkraden verzetten zich tegen de oprichting van wijkplatforms. Ze stellen dat er iets anders speelt: de gemeente heeft geen zin meer in tegenspraak en is het zelfstandig opkomen van belangen door bewonersorganisaties beu. Bewoners mogen hooguit nog meedenken, in wijkplatforms dus.

Over de voor- en nadelen van wijkplatforms, maar ook over het gaat het debat op 3 oktober. Hiervoor zijn uitgenodigd: de verantwoordelijke wethouder, gemeenteraadsleden en vertegenwoordigers van de wijkraden.

Dit debat wordt uitgezonden en is terug te zien via het YouTube- kanaal van de Pletterij:

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als
podcast terug te zien.

Tickets

Oct 03

Debat