04 JUN '24 - 20:00 - 22:30

uitgesteld tot september – Debat: Van pacifisme naar bewapening

uitgesteld tot september – Debat: Van pacifisme naar bewapening
JUN DI 04

DEBAT

Hoe links zich moest aanpassen aan de nieuwe situatie in Europa

Donderdag 6 juni vinden de Europese verkiezingen plaats. Een van de belangrijkste thema’s voor de komende jaren is het Europese veiligheidsbeleid. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne, 24 februari 2022, is het denken over hoe Europa zich moet verdedigen ook bij links totaal op zijn kop gezet. Grofweg gezegd ging dat van pacifisme naar bewapening. Zweden en Finland, met een traditie van neutraliteit, zijn lid geworden van de NAVO. De Groenen in Duitsland zijn nog ferventer voorstander van militaire steun aan Oekraine dan de sociaal- democraten.

Hoe heeft die verandering in denken plaats gevonden bij met name linkse groepen met een pacifistische en anti- militaristische traditie? En hoe ziet een effectief veiligheid beleid er uit de komende jaren? We gaan in gesprek met onder meer Rolien Sasse, directeur van vredesorganisatie Pax en oud- militair Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS).

We gaan in gesprek met Rolien Sasse, directeur van vredesorganisatie Pax, Frederique Mol, Groen Links Zeeland, schreef in NRC een artikel ‘Onder dreiging van oorlog is pacifisme onhoudbaar’ en oud- militair Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS). We gaan in gesprek met onder meer Rolien Sasse, directeur van vredesorganisatie Pax en oud- militair Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS).

Rolien Sasse, Algemeen directeur Vredesorganisatie Pax
Frederique Mol, AIOS anesthesiologie Erasmus MC en lid steunfractie Groen Links- PvdA Zeeland. Schreef opinieartikel ‘Onder dreiging van oorlog is pacifisme onhoudbaar’ in NRC
Peter Wijninga is oud luchtmachtofficier die ondermeer in Afghanistan diende en lid van het Haags Centrum voor Strategische Studies

Moderator is Jan Hoekema, redacteur Pletterij en oud- Tweede Kamerlid voor D66.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze ook als podcast terug te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en Youtube.

Jun 04

Debat