19 MRT '24

DEBAT ‘EEN EERLIJKE ENERGIETRANSITIE’

DEBAT ‘EEN EERLIJKE ENERGIETRANSITIE’

Tickets

MRT DI 19
Standaard 3,00
Jonger<25jr 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

DEBAT

Is betaalbare hernieuwbare energie voor iedereen, kopers én huurders bereikbaar?

Een deel van de energietransitie, de overgang van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen, lijkt snel te gaan. Elektrisch rijden is een succes. Zonnepanelen zijn niet aan te slepen. Maar niet alle bevolkingsgroepen profiteren van deze veranderingen. Zoals De Correspondent kopte op 2 november 2023: Wie geld genoeg heeft voor een warmtepomp, kan uitkijken naar een lage energierekening. Lage inkomens profiteren hoogstens van radiatorfolie.

Waar technisch meer en betere oplossingen gevonden worden voor de overgang naar hernieuwbare energie, lijkt de energietransitie de kloof tussen rijkere en armere huishoudens te vergroten. Niet alleen omdat armere huishoudens niet in staat zijn investeringen te doen in zonnepanelen en warmtepompen, maar ook omdat ze voor woningverbetering afhankelijk zijn van de huiseigenaren, veelal woningcorporaties. Een oneerlijke verdeling van de voordelen van het gebruik van hernieuwbare energie, kan een gevaar vormen voor het draagvlak voor energietransitie en voor klimaatmaatregelen in het algemeen.
Op deze avond gaan we hierover in gesprek. Wat gaat er goed, wat kan er beter. Is er sprake van een kloof, ook in Haarlem? Wat kunnen we daar aan doen en wie zijn er als eerste aan zet?

De sprekers zijn:

Hielke Ploeg Programmaleider Aardgasvrij bij de stichting !WOON!WOON is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk in Amsterdam,  die bewoners informatie en advies over huren, kopen, energie, organisatie en participatie.
Hielke Ploeg Programmaleider Aardgasvrij bij de stichting !WOON
!WOON is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk in Amsterdam,  die bewoners informatie en advies over huren, kopen, energie, organisatie en participatie.
Marieke Heilbron Directeur van woningcorporatie Elan Wonen die zo’n 7000 woningen beheert in Haarlem en Heemstede.
Mayte de Vries, projectmanager bij de gemeente Haarlem, verantwoordelijk voor het Warmtenet Meerwijk en Ramplaankwartier vanuit de gemeente Haarlem. Als projectmanager gericht op de uitvoering en samenwerking met partners in de stad.

Frans van der Loo werd in 1986 lid van een windcoöperatie en is sindsdien betrokken bij de ontwikkeling van windenergie. Hij werkte bij de overheid aan de realisatie van windenergie en van de energietransitie. Ook is auteur van het boek ‘Met de wind mee. 50 jaar energietransitie’.

Gespreksleider van de avond is:

Annelies Roon is tekstschrijver bij de Schrij.ve’rij en gespecialiseerd in onderwerpen die te maken hebben met duurzaamheid en klimaat.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

Tickets

Mar 19
Standaard 3,00
Jonger<25jr 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

Debat