UITGESTELD: De vluchtelingendeal werkt (niet)! Wat te doen? (externe organisator)

UITGESTELD: De vluchtelingendeal werkt (niet)! Wat te doen? (externe organisator)

Tickets

Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

DEBAT

Deze zomer sloot de EU een ‘vluchtelingendeal’ met Tunesie. Maar de vluchtelingenstroom uit Afrika zal toenemen. En wordt niet gestopt door hogere muren rond Europa of deals met een boevenregime Tunesië. Wel door mensen perspectief te bieden. Nieuws uit Niger.

Migranten, worden ze genoemd. Vluchtelingen. Gelukszoekers. Hoe abstracter de termen, hoe beter. Maar het zijn mensen uit Afrikaanse landen als Soedan, Tsjaad, Burkina Faso en Mali. Ze zoeken hun weg naar het noorden, velen via Niger. Met namen als Fatima, Hasan en Aicha. Op de vlucht omdat de gevolgen van klimaatverandering hun land dusdanig heeft geraakt dat er niets meer groeit. Op de vlucht voor terroristen en jihadisten, omdat er geen werk is, omdat hun leiders foute keuzes maken, omdat hun bodemschatten worden verkwanseld aan China, Frankrijk, Rusland. Omdat het Wagner legioen steeds grotere gebieden beheerst.

Iedereen wil een beter leven en meer mensen zullen de oversteek wagen. Wat te doen?

Het lijkt een onmogelijke opgave, perspectief bieden, praten met partijen die je niet aan tafel wil. Maar het kan, het móet. Deze avond geeft inzicht in West-Afrika. Met de nadruk op Niger, een inkijk in Tsjaad en een overzicht van de situatie. Uiteraard met debat en discussie.

Onder leiding van Baud Schoenmaeckers, met medewerking van onder andere Mirjam de Bruin (meer namen volgen).

Baud Schoenmaeckers werkt sinds 2017 in Niger, leidt jongeren op in Niamey tot ondernemer, is medeoprichter van online onderwijsplatform Petitpouss, en werkt met Ignite Now aan Clean Cooking in Niger en Tsjaad.

Mirjam de Bruijn is hoogleraar hedendaagse geschiedenis en Antropologie van Afrika aan de Universiteit Leiden. Zij is directeur van Voice4Thought waar kritische Afrikaanse jongeren een plek hebben om zich uit te kunnen spreken.

Tickets

Standaard 3
Jong <25 1,50
Haarlem Pas 1,50
KOOP TICKETS

Debat