23 SEP '24 - 20:00-22:30u

De keuken

De keuken

Tickets

SEP MA 23
Standaard €5,00
Jonger<25jr €2,50
Haarlem Pas €1,00
KOOP TICKETS

MUZIEK

Een kijkje in De Keuken, de nieuwe creatieve ‘DIY” broedplaats

De Keuken is een nieuwe creatieve broedplek van de Pletterij. Een netwerkplek en sociale hub die de muzikale ‘DIY’ (‘Do it yourself’) kunstenaarsbewegingen binnen Haarlem met die in de rest van het land gaat verbinden. De Keuken is zowel een podium als een leer- en ontwikkelplek. Zowel gevestigde als beginnende muzikanten en kunstenaars worden uitgedaagd om buiten hun comfort-zone te treden en nieuwe dingen uit te proberen. De Keuken heeft een open karakter; het publiek kan vragen stellen, in discussie gaan, etc.

Wat kun je verwachten? Presentaties, workshops, filmscreenings, korte of langere performances, alles dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de muzikant, de kunstenaar en De Keuken. De Keuken is inclusief en educatief, wordt gevuld voor en door de kunstenaarsgemeenschap zelf en heeft een experimenteel en innovatief karakter. 

Aitolkyn Toktagan
Dombra

Traditionele Kazachse muziek heeft niet alleen een esthetische betekenis. Historisch gezien is het het voertuig geweest van magische, mystieke, ceremoniële, ethische en communicatieve transmissies. Een van de belangrijkste genres van deze soort was “kuy”. Het woord “kuy” in de huidige interpretatie duidt op de instrumentale melodische vorm van traditionele muziek. Het is compositorisch verweven met bepaalde legendes en verhalen en uitgekristalliseerd tot een muzikaal recital, gespeeld op verschillende instrumenten. In het verleden noemden Kazachs kuy – “Whisper of Tengri”. Men geloofde dat Kuishi het gefluister van de Almachtige waarneemt, onhoorbaar voor een gewoon mens, en dit via zijn muziek overbrengt. Sinds het begin van de twintigste eeuw wordt de meest prominente drager van het interpreteren van kyuis gedomineerd door de Centraal-Aziatische dubbelsnarige luit, bekend als dombra. In dombra-interpretaties verwerft Kuy bijzondere kwaliteiten van bijna symfonische plechtigheid. Een van zulke kuy-artiesten is Aitolkyn Toktagan. Al op jonge leeftijd bestudeerde Aitolkyn de kunst van kuy en wordt momenteel beschouwd als een van de meestervirtuozen van dit genre. In haar interpretaties vulden enkele van de klassieke kuys de muzikale schatkamer van Kazachstan aan.

Fernando José Pereira + Guilherme Barbosa
Live muziek met video

Fernando José Pereira is een Portugese kunstenaar, geboren in Porto in 1961. Hij is afgestudeerd in Fine Arts aan de Universiteit van Porto en rondde zijn studie af met een doctoraat. Momenteel is hij senior onderzoeker bij het Onderzoeksinstituut voor Kunst, Design en Samenleving en hoogleraar aan de Faculteit voor Schone Kunsten van de Universiteit van Porto. Werkt als multidisciplinair kunstenaar van bewegend beeld tot muziek, altijd begeleid door een regelmatige benadering van “verouderde technologieën” zoals tekenen. Sinds 2012 is hij ook lid van het muziekproject Haarvöl. Werkt en woont in Porto, Portugal.

Guilherme Barbosa speelt Portugese doedelzak (Gaita de Fole), is natuurfotograaf en woont in Amsterdam.

Filax Stael
Live AV

Het audiovisuele collage project ‘Section 10_Traces by Filax Staël’ ontstond in 2013 uit de artistieke samenwerking tussen Filax Staël (het pseudoniem van kunstenaar/muzikant/grafisch ontwerper Bas Mantel) met oude vriend Okko Perekki. Hun fascinatie voor elektronische geluiden, field recording, muzikale en artistieke experimenten en het verlangen naar een creatieve en organische speeltuin zonder vooropgezette en bestaande ideeën zetten het creatieve proces van het audiovisuele project in beweging met ‘Traces’ als eerste officiële output.

OMFO
Live experimentele muziek

German Popov is een muzikant, multi-instrumentalist, componist, geluidskunstenaar en onderzoeker. In al zijn projecten werkt hij aan het leggen van de verloren contacten met bronnen en archetypen van de moderniteit. Een belangrijk deel van zijn onderzoek is gewijd aan het integreren van etnografische en antropologische gegevens in artistieke activiteiten. Hij is betrokken geweest bij verschillende muzikale en sociale evenementen gericht op het onderwerp Centraal-Azië.


Tickets

Sep 23
Standaard €5,00
Jonger<25jr €2,50
Haarlem Pas €1,00
KOOP TICKETS

Muziek