12 JUN '23 - 20:00

King Ayisoba. Support: Rebecca Atanga (Ghana)

King Ayisoba. Support: Rebecca Atanga (Ghana)

Tickets

JUN MA 12

MUZIEK

KING AYISOBA Is in Ghana een van de grootste sterren en verovert al meer dan een decennium de hele wereld met zijn trance-achtige kologo (een 2-snarige luit gemaakt van calebas en geitenleer) spel en zijn rauwe politieke boodschappen. Ooit “A West-African Captain Beefheart meets Bo Diddley” genoemd, maar net zo goed een Ghanees antwoord op Fela Kuti met de verbeeldingskracht en groove van Lee Perry, een artiest met wie hij in het verleden ook samenwerkte. Zijn spel is percussief en melodieus tegelijk, zijn liedjes zijn pakkend en prikkeldraad met sociaal-politieke boodschappen die je hoofd doen tollen terwijl je bekken trillen. King Ayisoba neemt een andere grootheid mee op tournee: Ayuune Sule, een tovenaar met de sinyaka, een percussie-instrument uit het Boven-Oosten van Ghana en begaafd met een stem die zo zoet en gevoelvol is als honingwijn. Ayuune Sule speelt ook kologo en zal ook solo optreden tijdens deze tour. Hij bracht twee jaar geleden een album uit dat veel werd gedraaid op de Britse BBC-radio. De muziek van King Ayisoba en Ayuune Sule is uitgebracht op Makkum Records van Arnold de Boer, de man achter ZEA en tevens zanger/gitarist van de Nederlandse undergroundband The Ex. De Boer werkt sinds 2012 samen met King Ayisoba en zal in deze nieuwe set ook King Ayisoba op het podium vergezellen. 

REBECCA ATANGA

Rebecca Atanga is de eerste vrouwelijke kologospeler. Sinds de jaren ’90 verwierf ze internationale bekendheid met haar talent. De kologo is een inheems instrument uit Noord-Ghana en wordt gebruikt voor de muziek van onder andere King Ayisoba & Afro Moses.

Rebecca Atanga werd geboren in Ghana, een land met een trotse muzikale geschiedenis. Als kind was ze al een uitstekende musicus en danser en werd ze een prominent lid van een Ghanese dansgroep en solist in haar lokale kerkkoor.

In 1992 verhuisde Rebecca naar Nederland. Ze begon een vrouwelijke dans- en muziekgroep en stal de harten van vele fans tijdens haar optredens op festivals waaronder het beroemde Delftse Afrika Festival. Ze werd ook goed ontvangen in clubs door heel Europa en speelde samen met de populairste Nederlandse artiesten. Daarnaast werkt ze als dansdocent op het Royal Tropical Institute in Amsterdam en de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans.

In 1998 werd Rebecca’s album ‘Bayete’ uitgebracht. Een nieuw album zou worden uitgebracht in 2005. Tijdens de festiviteiten in 2002 ter ere van het 300-jarig jubileum van de diplomatieke betrekkingen tussen Ghana en Nederland trad Rebecca op in de Amstel Hall tijdens een show voor de koning van Ghana en zijn gasten.

Lees hier meer over de artiesten: 
www.kingayisoba.net 
ayuunesule.bandcamo.com 
www.zea.dds.nl

Bandleden:
King Ayisoba – Kologo-speler, zanger
Ayuune Sulley – Sinyaka, achtergrondzangeres, kologospeler
Zea- gitaar en zang

Tickets

Jun 12

Muziek