18 MRT '24 - 20:00

BOY EDGARPRIJS-WINNAAR 2023: BOI AKIH-FROM AND TO INFINITY

BOY EDGARPRIJS-WINNAAR 2023: BOI AKIH-FROM AND TO INFINITY

Tickets

MRT MA 18
Standaard 12,50
Jong <25 8
Haarlem Pas 8
KOOP TICKETS

MUZIEK

Boi Akih – From and to Infinity

Sinds 1997 vormen gitarist-componist Niels Brouwer en vocalist en tekstdichter Monica Akihary – winnaar van de Boy Edgarprijs 2023 – onder de naam BOI AKIH een duo dat de vaste en onscheidbare kern vormt van samenwerkingen met uiteenlopende musici en dichters. In dit concert presenteren ze hun nieuwe album From and to Infinity (release juni 2023).

From and to Infinity is een compositie van Niels Brouwer, die hij oorspronkelijk in 2019 schreef voor het 70-koppige bamboefluit orkest Molucca Bamboowind Orchestra uit Ambon Stad. Voor een uitvoering in het Orgelpark Amsterdam maakte hij nieuwe arrangementen voor een unieke bezetting met orgels, blokfluiten, kora, percussie, gender (gamelan-instrument), gitaar en stem.

Samen met de Hongaarse blokfluitist Dodó Kis, koraspeler Sekou Dioubate uit Guinee en pianist Nora Mulder is het gelijknamige album opgenomen in het Orgelpark in Amsterdam, met de unieke orgels daar. De stukken die oorspronkelijk voor het bamboeorkest – van piccolo- tot contrabas-bamboefluit – zijn gecomponeerd, worden nu uitgevoerd op orgel door Nora Mulder.
Voor de live-uitvoeringen hebben Brouwer en Mulder een kistorgel omgebouwd om het voor deze compositie geschikt te maken. Het orgel heeft nu in totaal 219 pijpen en er zijn 24 extra baspijpen toegevoegd. En het kwintet is voor deze tour uitgebreid met de percussioniste Bintou Kouyaté uit Guinee.

From and to Infinity voert je mee op de golven naar het Molukse eiland Ambon. De zee, verklankt in het orgel, verbindt het met de rest van de wereld. Je ervaart een reis met contrasten en parallelle universa. Met zang in de oude taal het Haruku, de woeste adem van het orgel, de microtonale toetsen van de Balinese gendèr, het heldere getokkel op de gitaar en West-Afrikaanse kora, een ongebonden blokfluit, een gruizige e-gitaar en percussie. Het is akoestisch versus elektronisch, mechanisch versus organisch, sferisch versus ritmisch. From and to Infinity bestaat uit vier delen: The Sea, Dryland, The City en Joy.

  • Monica Akiharyzang, bas-kalimba, live sequencer
  • Niels Brouwer gitaren
  • Dioubate – 35-snarige kora, slitdrum
  • Dodó Kis – blokfluiten
  • Nora Mulder – kistorgel
  • Bintou Kouyaté – percussie
Foto: Maarten Mooijman

Verder lezen:

In de pers:

Jazznu – Rinus van der Heijden – Januari 2024

“Als je in het stuk The Sea Part II de vérgaande stemimprovisatie van Monika Akihary hoort, die zich afzet en samensmelt met de kora van Sekou Dioubate, dan word je als luisteraar even stil…..uit oprechte bewondering voor de wervelende samensmelting van twee ver uit elkaar liggende culturen….

De muziek van Boi Akih volgt het grote gebaar, maar evenzeer de kleine geluiden. Miniem zoals ze soms uit verborgen hoeken komen, terwijl een wolk van sequencerklanken ze omvat. En die vervolmaakt door percussie, orgel en gitaar uit een andere, niet vermoede richting uit te sturen. Hetgeen dan een nieuwe klankbodem oplevert om nieuwe improvisatiewegen in te slaan waarbij de andere instrumenten van de groep opduiken….
De stem van Monica Akihary is een hoofdstuk op zichzelf. Behalve dat zij in alle registers imponeert, heeft zij een welhaast mysterieus waas, dat schitterend in het vele grenzen overschrijdend concept van Niels Brouwer past.
…. je hóórt de zee, het land en de haven. En beleeft daarmee de vreugde die alleen majestueuze muziek je kan schenken.”

Hele recensie: https://jazznu.com/cdrecensies/boi-akih-onderscheidt-zich-van-elke-stijlgenoot/

Salt Peanuts by Jan Granlie October 2023
Akihary is een originele en zeer getalenteerde zangeres en klankkunstenaar, en samen met Brouwer is ze uitgegroeid tot een van de toonaangevende vocale artiesten van Europa. Samen hebben ze in de loop der jaren originele muziek gemaakt waar maar weinig anderen tegenwoordig aan kunnen tippen. Hun nieuwste release toont aan dat dit een uiterst creatieve en opwindende band is, die hedendaagse improvisatiemuziek op een uitstekende manier combineert met de muziek uit Akihary’s thuisland.
Op dit project werken ze samen met musici die begrijpen waar ze met de muziek naartoe willen, en ze breiden het klankpalet en de creativiteit op een uitstekende manier uit. Een album dat onze concepten van geïmproviseerde muziek op een uitstekende manier verbreedt!

From and to Infinity, Jazzflits, Herman te Loo aug 2023
In alles horen we de stem van Monica Akihary, die kan verleiden, ontroeren en soms rauw tekeergaan als de muziek erom vraagt. Dat, met het uitgekiende componeer- en arrangeerwerk van Niels Brouwer en het uitzonderlijke improvisatietalent van alle vijf de muzikanten, maakt ‘From And To Infinity’ misschien wel tot het meest imposante album in het toch al niet misselijke oeuvre van Boi Akih. Hele recensie: Jazzflits 402 aug. 23, p. 7: https://jazzflits.nl/jazzflits21.13.pdf 

From and to Infinity Jazzism, Ken Vos aug. 2023
BOI AKIH stond al garant voor nieuwe en bijzondere klankervaringen, maar die komen met toevoeging van het kistorgel en meer gevarieerde elektronische effecten op een hoger niveau. Er zijn momenten op het album van zowel meditatieve rust, als van effectieve solistische hectiek, maar belangrijker is nog dat de veelvormige suite met de vele verrassende improvisatiemomenten op verschillende manieren kan worden genoten. Een bijzondere luisterervaring omdat ook lekker buiten de lijntjes gekleurd wordt.

JazzRadar 24 juli
Het publiek wordt meegenomen naar de Molukse eilanden, naar West-Afrika, maar ook naar de gedachtenwereld van de fantasierijke muzikanten. Hun inspiratie komt uit hun muziek en hun samenspel waarin de ene noot inspireert en logischerwijs de andere noot voortbrengt. Een geestdriftig applaus aan het eind!
Hele recensie: https://www.jazzradar.com/concertradar/wereldjazz-van-boi-akih-kleurt-de-tent/ 

Trouw Mischa Andriessen 27 juni

Boi Akih – From and to infinity

De band haalt het maximale uit het instrumentarium door hele gedurfde klankcombinaties aan te gaan. Ook fijn is de rust waarmee ze spelen: de acht stukken zijn kalm en geconcentreerd opgebouwd. Spannende dissonanten worden afgewisseld met pakkende, soms zelfs lieflijke melodieën. From and to infinity is een erg verrassende en opwindende plaat.

Nederland, AMSTERDAM, 10 APRIL 2023 BOI AKIH Foto: Merlijn DOomernik Alle rechten voorbehouden / All rights reserved

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

UIT ETEN VOOR HET EVENT?
Je kunt in de Pletterij bij Ethiopisch restaurant The Queen of Sheba een bijzonder lekkere, authentieke en betaalbare maaltijd krijgen. En, op vertoon van je Pletterij ticket krijg je 15% korting op de rekening!

Tickets

Mar 18

Muziek